Eğitimde Çoklu Zeka ve High Scope Yöntemi

EĞİTİMDE ÇOKLU ZEKA YÖNTEMİ

Günümüzde çocukların yeteneklerini ortaya çıkartmak ve ilgisini canlı tutarak araştıran, soran, merak eden bireyler yetiştirmek için devamlı yeni eğitim yöntemleri ve kavramlar sunulmaktadır.

Bu yaklaşımlardan, Gardner’in “Çoklu Zeka Kuramı” beyin araştırmalarından yola çıktığı için, evrenselliği en yüksek olan yaklaşımdır. Sekiz ayrı zeka alanı olduğunu öne süren Kuram, çocukların gizli yeteneklerini ortaya çıkarmada önemli ipuçları vermektedir.

Anaokulumuzda, matematiksel, görsel, bedensel, müziksel, içsel, kişiler arası, doğal ve sözel alanlarda çocuklarımızı geliştirmeyi hedefleyen birçok farklı çalışma yapılmaktadır.

HIGH SCOPE “ETKİN ÖĞRENME”

Anaokulumuzda High Scope “Etkin Öğrenme” metodu uygulanır.
“Nesneleri tanıyabilmek için, kişi onlarla uğraşmalı, onlarda değişiklik yapmalı, yerini değiştirmeli, birleştirmeli, ayırmalı, tekrar birleştirmelidir. Bilgi, kişinin nesnelerle olan ilişkilerinden doğar” JEAN PIAGE

“Etkin Öğrenme” öğrenen tarafından başlatılan ve devam ettirilen öğrenme olayıdır. Her ders için çocuğa kazandırılması hedeflenen becerilerle çocuklar, bilgiye anlamlı eğitim deneyimleri yoluyla ulaşan etkin öğrencilerdir. Öğretmenler de, çocukları bilgiye ve olgunlaşmaya doğru götürecek yolu, yine çocukların keşfettiği ve izlediği eğitim sürecinde onlara eşlik eden rehber kişiler olarak yer alır.

High-Scope programında ”Planla-Yap-Hatırla” sırasıyla, çocuklar bir plan yapar, onu yerine getirir ve hatırlama sürecinde çeşitli şekillerde temsil eder.

Bu eğitim yöntemi ile çocuk;

  • Düşüncelerini ifade edebilme, yaratıcı düşünce geliştirebilme.
  • Hayal gücünü kullanma, dramatize edebilme.
  • Problemlerini tanıma ve çözüm yeteneğini arttırma.
  • Kişisel ilgi ve yeteneklerini keşfetme.
  • Grup etkinliklerinde yetişkin ve diğer çocuklarla işbirliğine girebilme, liderliği paylaşabilme yeteneklerini kazanabilir.